CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Thursday, June 2, 2011

Feeding stuffs for my baby Amani! =)

Koleksi botol MAM Amani. =)

Salam all (^_^)!

How's yr day today? Saya terlambat bangun hari nih nk p kerja tp nasib baik smpat pam susu untuk Amani w/pun dh lewat.. huhu.. dapatlah 4 oz selama 10 min sesi pumping... Alhamdulillah... =). Selalunya untuk 10 - 15 minutes of pumping session, susu saya akan penuh 1 botol (for both sides of breasts)... (seperti gmbar di bawah) tp still la ckup2 je la untuk Amani minum pagi.. Skrg nih dia minum 2.5 oz - 3 oz per feeding session. huhu

My new bestfriend, Medela Harmony =)

My review about this Medela Harmony??? sgt bestt ok!! =) Letdown of milk cepat since ada 2 phase expression.. Pastu senang di bawa merata-rata... dalam keta pun smpat pam coz pam nih kecik + senang nk sumbat dalam handbag bawak ke office!hehe =p. Saya pun jenis yg bukan suka duk diam.. kadang2 nk pam pun smbil jalan2 pergi ke dapur! haha =p. & then saya dah pakai almost 4 months, parts dia senang nk carik! kat website cam onebabyworld, littlewhiz pun ada.. =)

Sekarang tgh berkira-kira nk beli yg elektrik plak.. hihi. Penting untuk EP macam saya nih!!! rasa cam nk try Spectra Dew 350 (as recommended by Leo) =) or Medela Swing. tgk dlu cmne. yg manual nih my husband yg belikan.. =)

Ok lah, hari nih saje2 nk share about feeding stuffs yg saya guna untuk Amani tiap2 hari.. hehe. Selain daripada 2 benda di atas, (MAM bottles & breastpump), benda2 di bawah adalah penting bagi saya.. =)

Munchkin Drying Rack

Drying rack nih sgtlah penting! Remember my previous entry about my checklist? Dalam wishlist saya mmg ada nk beli drying rack ini & warmer & steriliser seperti di bawah.

Little bean warmer & steriliser

tapi Alhamdulillah 2 bnda nih my dearest friends yg belikan sebagai hadiah untuk Amani... =). Drying rack tu from Kak Siti (Iowa State senior) & warmer dan steriliser tu from Effa, Emmy, Zulu, Jonoe & Che mie.... thanks ye!!! =) Kat sni dah jimat few hundreds since drying rack tu about RM 40 & that warmer n steriliser dah RM 200.. huhu

Okey, lepas gunakan botol susu tu.. saya akan basuh dengan Pureen liquid cleanser seperti di bawah (pls don't use sabun basuh pingggan untuk basuh botol susu baby k!) & then akan masukkan botol2 itu ke dalam steriliser & kemudian barulah botol2 susu Amani akan di letakkan di drying rack =)

Pureen liquid cleanser untuk bersihkan botol susu Amani

Then after sesi mengepam, untuk proses menyimpan stok susu Amani plak, saya gunakan storage ini:

Bumble bee storage bottle & autumz storage bag =)

EBM plak saya simpan kat freezer atas supaya tahan lebih lama.. =). Malam sebelum pergi kerja keesokan harinya saya akan turunkan Frozen EBM nih ke freezer bawah.. so bila g keje my sis yg akan panaskan susu nih untuk Amani.. =)

Rezeki Amani!Alhamdulillah =)

So, apa yg bleh saya summarizekan, inilah rutin harian saya!=)

For pumping/storing:
1. Sesi mengepam guna breastpump selama 10 - 15 minit
2. Letak susu yg dipam dalam storage bottle.
3. Botol2 yg diguna tu basuh dengan Pureen liquid cleanser.
4. Lepas basuh letak dalam sterilizer.
5. Then, keringkan (air dry) guna drying rack! =)

For feeding:
1. Amek frozen EBM dari tingkat atas turun ke tingkat bawah freezer (night b4 nk guna).
2. Panaskan EBM guna warmer.
3. Masukkan kedalam botol susu MAM!

Siap untuk Amani minum! hehe =p. Skrg nih since saya every lunch hour balik rumah, sesi mengepam kat office ada la buat dalam dua kali je =p. Lunchtime bila balik rumah mesti pump! Walaupun production susu saya xsemeriah orang lain.. tp ALHAMDULILLAH... Allah masih bagi rezeki kat saya untuk bagi susu badan kat Amani.

Hopefully my journey to BF Amani (walaupun saya seorang EP @ exclusive pumper!) akan dipermudahkan Allah.. Amin.

p/s: Percaya tak kalau saya cakap yg BUDU is my milk booster?=p

♥Love,♥
Cindellyna

30 fairy's love and kisses:

Siti NurJ3nab said...

teat MAM tuh sama ker flow dgn cik B kite? sebb sarah baru mula berjinak2 dgn botol nih.tp sy guna teat NUK.tp alhamdulilh blh terima.

stock awk ok lagi tuh..klu rajin pum pasti lagi lumayan ;)

Princess Cindellyna said...

teat MAM nih ada macam2 flow.. dri 1 - 3 rasanya.

Kalu bg ikut bottle, kene seswaikan teat ikut umur baby. =)

Itulah, kene rajin pump lagi nih! =p

asna cute said...

kak tumpang tanya, biasa lepas akak pam kat office, pam tue akak simpan dlm cooler bag ke x ya? (sbb akak bgtau pam tue bleh masuk terus dlm handbag) so, saya just nak tau. if lepas kita guna sekali kat office, akak basuh dulu pam tue ke or akak simpan jer terus dlm handbag / cooler bag?.

Thanks =)

Siti NurJ3nab said...

sy sokong asna cute...sy pun nak tau gak..sebb pum kite sama...minggu depan sy dah start keje..
;)

Princess Cindellyna said...

asna: stakat nih lepas pam mmg xda masukkan dalam cooler bag coz xbeli lagi. hihi.

lepas 1st pam pagi kat office (around 10.30am), akak akan simpan je kat office without cooler bag (since EBM tahan 4 -5 hours & my office ada air-cond)

Balik rumah (time lunch hour)around 12.45 pm terus simpan susu tadi dalam freezer kat rumah & buat 2nd pumping session.

So, after guna pam tu lap2 skit je dan balik rumah lunch baru basuh.. =)

Dalam my handbag (besar)ada pam & 2botol for storage. itu je =)

Nanti keje dah start buzy & xleh balik rumah time lunch hour baru nk beli cooler bag!!=)

.:Mrs. Engineer:. said...

chaiyok2 farah utk kumpul stok...btw, farah EP ke...sy br tau...camne bley cmtu eh?sori tye...

Princess Cindellyna said...

mrs engineer: yup!!my baby Amani xmau DF since she was born.nurse kata my nipple pendek. huhu.

I've been an EP for almost 4 months already. & I've been training Amani to DF sejak dlu lagi.

Skrg dia ok skit, time Amani tgh mamai2 tu, sy curik2 tukar botol susu dia dgn my breast. it works tpi dia hisap beberapa kali je. pastu xnk dah. haha.

Training her to DF may take some time.. so sy xbleh give-up!

Pray for me ye!=)

.:Mrs. Engineer:. said...

xpe farah, chaiyok2...insyaALLAH die akan ok nnt...keep trying k...yanie doakan amani akan DF nnt...amin

Princess Cindellyna said...

Thanks Yanie!Aminnn!!!

asna cute said...

owh mcm tue. Thank you for the info kak =) sebab ada few friend suggest if dah 1 hari pam tak nk basuh dlu pam tue kat office, just make sure pam tue simpan dlm fridge or cooler bag jer. Rupenya akak balik rumah simpan terus. baru faham hehe

Thank you =)

~YUN~ said...

besnye byk susu,murah rezki amani..oo,medela harmony blh attach dgn bumblee bee storage bottle ye,klu pamlain blh x ek?

Princess Cindellyna said...

asna: nanti akak kene beli gak cooler bag. bila xbalik rumah time lunch hour.. huhu.

pam tu selalunya after guna kat opis org kata lalukan air je. then baru basuh parts semua..sekali sehari =)

Princess Cindellyna said...

yun: pump medela bleh fit almost all storage bottle.. yg lain tak sure plak =)

Puan Nurul said...

Thanks for sharing info.... Br nk cr storage bottle, few more feeding bottle and rack tuk baby nnt. =)

Pya said...

farah, ok ye breastpump medela harmony tu? pya pun igt nak beli yg tu je untuk awal2 ni. takut jugak beli yg mahal2 karang susu tak banyak, rugi... nengok kat onebabyworld ade pakej jual medela harmony tu mcm sgt berbaloi je...

Princess Cindellyna said...

You're welcome Pn Nurul!=)

Princess Cindellyna said...

pya: yup!for me mmg berbaloi2.. huhu. tapi ada je yg sesetgh prefer Avent.. tp sy prefer MH coz senang nk dapat parts dia if rosak...=)

fiza said...

Tengok Farah, wat saya pun excited nak BF nanti..Saya pun dah beli semua barang tuk simpan stok. Tunggu time jer nak guna. Moga2 Farah terus success yer... Amin

Princess Cindellyna said...

fiza: Thanks for the wish!Amin..!

my note said...

Tgk farah BF Amani... teraa bersemangat nk ikut jejak langkah farah... InsyaALLAH, wani mampu lakukan .. sbb klu farah boleh uat..wani pown boleh jugak

harzharun said...

babe..thanx for sharing all those thing...

nak tny sal cooler...tp asna dah tny..hehe..i also think i dun need a cooler bag..sbb klinik bp lngkah je dr rumah...boleh balik simpan kat peti sejuk je..

hurmm, drying rack tu nak mintak hadiah dr kawan2 jugak la..hahah...

btw, i xphm la wei..EP tu apa???huuu

harzharun said...

ok..dah tau...eklusif pumper..haha

Leonora Halim said...

hiyee hiyeee... :) lupa nak mention kat review ritu.... spectra tu size besar sket tau and xleh pakai... if you prefer very very portable type.. better go for medele mini electric.. kecik... leo pun pakai ni (on batteries), and pump lam keta.. dkt parking KLCC smlm sbb pegi oil & gas exhibition... ahahaha....

Princess Cindellyna said...

wani: chaiyok2! =p

leo: medela mini electrik xcepat habis batery ke? which one is better; swing or mini?

fiza said...

Salam kenal,

Wah...banyak gak stok susu ☺☺. Botol MAM menag comel² kan.

Jarang jumpa org yg EP ni kan. My susuibu gang pon ada yg EP until anak dah 2yo...memang salute lah.

Semoga dpt BF baby untl 2 yo ^_^

Princess Cindellyna said...

FIZA!ye botol2 MAM mmg kiut-miut & senang di basuh!hihihi =p.

Main reason saya beli pun coz dia anti-colic!=)

Thank you for the wish!Dapat semangat nk BF baby w/pun sy EP coz baca blog exclusively expressing tu!uhuhu.

Amin2...

aThidEaN said...

hi..suka baca entry ni sbb sy pun alami perkara2 ni..sy pengguna medela jugak, pengguna botol susu mam jugak, pengguna botol storage bumble bee juge..=)

aThidEaN said...

dan juge sterilizer itu juge+ buat rutin harian yg sama =) cuma sy tak balik time lunch hour laa.

^effa^ said...

farah, thanks for info. effa tak beli lagi pump. sebabnya since 5 month preg hari tu tiap2 malam baju mesti basah susu kua.isnin ni operate, nak tgk progress susu camne.

pastu lagi satu nak tanye, kan kat hosp gomen, diorg tak bagi pakai botol susu kan, suh suap pakai sudu or cawan, camne baby nak kenyang, jenuh jugak kalau camtu. sebab die kata nanti baby keliru, nak puting je.. camne eh?

Princess Cindellyna said...

^effa^: Alhamdulillah susu effa banyak!sy dlu lepas deliver pun xda susu... 4 hari lps lahirkan Amani baru ada coz urut2..huhu.

Kalau kat hospital gomen, yup. diorg akan bg susu ikut cup. dlu masa Amani mula2 lahir since sy takde susu, nurse bg susu kat Amani ikut cup. masa tu baby minum20ml susu dah cukup kenyang. Ok je nk bg ikut cup. baby minum je..