CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Tuesday, July 14, 2009

Ingin baju nikah yang cantik? Kenali fabriknya =)

what kind of fabric do you think she's wearing?=)


Salam all.....!!!!=)

Tiba-tiba malam ni rasa nak update juga blog nih walapun xde benda menarik.hehehe.I don't know why........I just feel that this is yet the best place to share my so-called "emotional" moments...huhu. Honestly, I didn't want to share all these writings with the people I that I can see and meet everday. I only love to share with my on9 friends. I feel free to speak and write what I want. I feel that it won't be a surprise anymore if we share these with people that we know. But of course, sooner or later kene juga share kan..?hehehe.but not right now la...since I haven't actually decide my wedding date!=p

After blog hopping & surveying, I found out about the "akad nikah" fabric. Well, suma orang pun nak pkai baju akad nikah tercantik di dunia kan? *me too...* tapi bukan semua fabrik sesuai dengan tubuh kita ok...so be careful in choosing the fabric ye?

Some more info about the fabrics: taken from NONA mags. April 09

RENDA
-Kesan romantik dan feminin akan terserlah dengan kesan dominan renda. Renda juga terdiri daripada jenis contohnya renda Chantily yang halus & boleh melapisi bahan kaku. Lyon yang mempunyai nuasa 'border', Alencon yang mempunyai nuansa bungaan dan renda Vanesia yang umpama jaring dan mempunyai border.

BROKED
-Bahan sulaman yang timbul umpama gelombang. Jika ingin dilihat mewah, pilih warna emas. Sulaman broked Cina lagi bagus coz ia lebih 'detail' and kompleks.

SATIN INDIA/SHANTUNG/SATIN THAI
-Fabrik ini ditenun dari 2 kepompong. Permukaan kain tak rata tapi fabrik ini halus dan elegan. Fabrik ini tak melambai tapi lebih ringan dari satin Duchesse. Sangat sesuai untuk gaun kembang.

TULE
-Cirinya ringan dan berjaring halus. Biasanya digunakan sebagai skirt di bahagian dalam gaun. Namun boleh juga digunakan di bahagian. luar gaun

SATIN ( ♥ ! )
-Dibuat dari kapas atau sutera. Sangat lembut dan licin apabila dipegang. Untuk kesan elegan, satin Duchesse adalah pilihan tepat. Satin sintetik pula berat dan hanya sesuai untuk pakaian dalam.

TAFETA ( ♥ ! )
-Pilihan terbaik untuk gaun. Halus, berkilat, berbunyi gemersik namun tatap selesa apabila dikenakan.

DEVORE
-Fabrik ini lembut dan memiliki pola khusus. Mempunyai rekaan unik dan tidak sesuai untuk semua golongan pemakai. Kalau kene dengan rekaan, gaun akan nampak lain dari kebiasaan.

Well readers, jum share fabrik mana yang menarik untuk digunakan bagi tujuan baju akad nikah!I just knew about this!Maybe u have some better opinion?=). Ops, lagi satu, sure designer baju nikah kita nanti tahu which is the best option right?but it's still better if u know the fabrics well !!It's your 'once in a lifetime event' remember?Don't spoil it.........=)


p/s: Again, sharing is caring! (^_^)


♥Love♥
Cindellyna

8 fairy's love and kisses:

CINDELLYNA said...

yeay...thanks huda!sudah boleh post comment!=)

Dayu said...

masa nak buat baju nikah
i'm always looking for something simple
yang i akan boleh pakai smula baju tu, tak nak simpan je dlm almari
that why i pilih guna chiffon
plain chiffon je
dan buat kurung moden...
upah jahit pun murah je

tanpa manik2 yang berlebihan..
tapi last2 my fren suh gak tamabah maniks kit kat kaki baju...layankan je
i lebihkan kat veil je..tp still simple actually...

terserah pada u actually..

AmyMizzunderstood said...

emm my wedding dress is from rizmanruzaini..dia kata dia akan gunakan bridal satin... :)i dah tengok..sangat cantek!

dialicious said...

For nikah i would prefer sumthing simple n sweet coz its an emotional event kan.I'd go for chiffon n satin n patches of lace here n there..

fizz said...

for nikah, yes... something simple like chiffon. but for myself, i end up with french lace :P

anyway for gown, duchess satin is the best. purfecto gitu :P

CINDELLYNA said...

Thanks all 4 the comments!Really appreciate it!

To dayu: Great idea in recyling the "baju nikah!". It would be reallly sweeet if I can wear it again with my husband. *memori dikala honeymoon gitu!* hihihi=p

Amymizzunderstood: Wow!Satin is my fav!chiffon too!!I am looking forward to the combination!Is rizmanruzaini expensive???

Dialicious & fizz:I agree. Something sweet & elegant would be my choice. French lace, satin duchess & chiffon is still the best combinations!I'll try french lace with satin for the "baju nikah" & chiffon as the "veil"

p/s: I google the pics of those combinations later!Hope it turns out to be fabulous!!!Thanks all!=)

~Atikah Amaran ~ said...

alamak!!...bcer blog wedding k.farah neh..rase nk kawen la plak..haha...wink2x..

Nurulhuda Abu Bakar said...

baru best dapat komen komen kat sini =)

nak tunang ni i try beaded chiffon dengan satin, sebab nak recycle punya pasal.. but i havent see yet the output sebab tak siap lagi, risau je tunggu takut tak cantik.. hehe.. biasala kan always have that bad feeling.. ngada2..

i believe the same fabric will be use for majlis nikah.. lace ok juga, rasanya nak jugak survey lace yg lembut2 bila dipegang...

berangan jela, cos my bf nanti yg beli kain for nikah, without me, yay!!! suprise gila.. hehe, i guess i have to trust him la camtu..

google tau combination tu..