CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Saturday, January 15, 2011

32 weeks checkups, MGTT and BSP.....

Salam semua....!(^_^)

Bestnya hari ini dah weeekend....!!Sy bangun awal hari nih macam biasa prepare air panas &buat telur separuh masak untuk my husband yang nk g keje..... huhu & lagipun saya cuti semalam!=). Sebabnya....

Khamis, 13 January, sy pg buat Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) sebab berat badan naik banyak last month... huhu... dan semalam juga,, masa pergi checkup 32 weeks bacaan glucose after the MGTT saya agak tinggi! (actually air gula kat sni rasa ok gak..rasa ribena cuma pekat skit..huhuhu =p)

Before (fasting): 5.3

After (glucose intake): 8.3

Actually, I thought my glucose level okay coz after habis checkup smlm, result darah belum kuar lagi....so i cakap kat nurse i malas nk tunggu result coz lambat then dia kata xpe, nanti ptg dia call untuk bagitau result camne... kalau tunggu doktor bagtau result sngat lambat...then, petang tuh dia call ckp my sugar level is a lil' bit high so I have to come to the clinic again today untuk buat BSP test.

"Result darah dah kuar....bacaan glucose Puan xnormal sangat la...bleh tak datang klinik esok buat BSP?"

Alamak....tinggi la plak...ingatkan okey... tp bila mengenangkan yang sy agak suka makan benda2 manis lately, no wonder la bacaan glucose agak tinggi.. so, after nurse tu explain yang kene amek darah 4 kali.... saya malas nk ulang-alik pergi office so I apply for cuti segera dengan bos.huhu.nasib baik lulus!

Then, I called my sister yang keje doktor di O&G nk tnya pasal my test. Dia then explain I should be okay since bacaan xde la tinggi sangat...tinggi skit je... lagipun dia kata kat Kelantan ramai je ibu2 mengandung yang diabetic..... huhu. Tapi Alhamdulillah.... urine test, HB saya sume okay and baby pun sihat!

"Sangat bersyukur+gembira sgt dapat dengar degup jantung my little princess.....=)"

Few risks involved ibu-ibu diabetic nih termasuk kelahiran premature baby, baby besar etc... explain my sister kat saya... owhh..ic2... tp ianya bleh dikawal dengan mengawal makan lah.. kalau xleh kawal gak kene amek insulin... penat gak my sister membebel kat saya dan explain pasal BSP nih =p

Oklah, for BSP nih kene start puasa macam biasa buat MGTT...kul 10 malam. then 4 kali bacaan glucose di ambil from our blood:

Ini bacaan saya pada hari Jumaat, 14 January:

8 am: 3.8

11 am: 5.8

3 pm: 5.1

9 pm: 3.3 (nurse siap heran lagi napa rendah plak kali ni..huhu)

2 jam sebelum amek darah nih bleh makan....So, conclusionnya, my glucose control is normal!!... Alhamdulillah... tp pasni kene control makan la... kalau tak ada glucose level akan kembali tinggi..huhu

"No more sweet foods okay!Kalau tak kak suh yeop bagi makan ikan bakar je tiap-tiap hari"- kata my sis

Yela2...okey... aja try control makan, pasni xminum air manis2 n makan benda2 manis dah... sian baby.. mama & papa sayang sangat kat baby tau! Baby kene membesar dengan sihat + kuat + sempurna! Lagi 7 weeks lebih je nk jumpa papa & mama!=)

p/s: Semalam nurse sempat cakap dah bleh start packing barang2 mommy n baby nk bawa g hospital.... sy dah pack skit2 la kan..excited punya pasal..hehe... me & my husband can't wait to meet our little princess!!! Doakan kami semoga semuanya selamat & ok ye!=)Amin....

♥Love,♥
Cindellyna

7 fairy's love and kisses:

.:Mrs. Engineer:. said...

sy pn kne BSP ari tu...bacaan normal...tp selasa dpn br jmpe doktor... :)

E*eiN said...

hah.. dah agak dh.. msti girl!!!
jage diri baik2 ye..
byk2 minum air n kurgkan manis

Nad Nazira said...

nad dah buat MGTT..tapi belum tau result..huuu..seram gak nak cek result nih.. :) air gula kat cni. tak sedap! dah la gelas besar macam kat kedai mamak tuuu..nak termuntah rase..nasib baik dapat bertahan.. :)

Princess Cindellyna said...

yanie: ha'a...bacaan BSP normal tapi ada kene bt follow up BSP nanti...huhu

tadi lak g jumpa dietician...dia explain pasal camne nk jaga makan..

Princess Cindellyna said...

e*ein: yup!baby girl!hihii..skrg kene control makan nih..xleh makan benda2 manis dah..


nad: eh, bukan selalu sehari dah dapat result ke?n-way.take care jugak tau!!!

fawwaznuha said...

waa..baby girl syoknya..semoga semuanya selamat =)

Princess Cindellyna said...

time kacih fawwaznuha...=)