CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Tuesday, August 16, 2011

Di saat kecemasan.....

I love my mommy!=)

Assalamualaikum semua! (^_^).

Alhamdulillah... semalam bonus dah masuk.. dapat jugak guna bagi duit raya kat family nanti... hehe.

Oklah, today just nk share pasal kepentingan TAKAFUL!

Ha!Percaya tak kalau saya kate dlu2 kalau ada orang call tnya saya pasal insurans je sure sy mengelak... tmbah2 lagi bila call di office.. geram gak le kan. org tgh ada keje, sibuk la pksa2 org dengar pasal insurance nih... grrrrr..

" Saya tengah sibuk nih... blh call lain kali tak?? "

Tapi kan tapi kan... Alhamdulillah, saya dikurniakan seorang husband yg sgt memahami & suke mencari ilmu.. hu hu. dialah yg bgtau saya yg insurans nih penting untuk perlindungan masa depan... mana tau kita tiba2 sakit kan... hospital gomen sume full.... lagi2 kalau kene cancer.... nk but kemoteraphy kene tunggu turn... tak kan nk tunggu kalau dah betul2 sakit kan... Dlu mmg saya langsung takde kesedaran pasal takaful nih... now i do...

mcm nilah kad saya!cover for all type of cancerous disease!=)

Tapi....masyarakat kita selalu beranggapan diri mereka terdiri dr golongan yg x memerlukan Takaful....Golongan yg bnyk duit selalu menyangka, org yg kurang duit yg sepatutnya ambik Takaful sbb mereka tak mampu bayar bil perubatan dsbgnya...

Golongan yg kurang duit pula menganggap, Takaful ini hanyalah utk orang yg bnyk duit shj kerana mereka mampu membayarnya....

Tapi sbnarnya... tidak kira sebnyk mana pendapatan yg anda terima..semua orang perlukan Takaful kerana ia mampu menyediakan :

1) Tabung Kecemasan

2) Harta pusaka utk waris kita (anak2... dll)

3) duit utk melunaskan hutang2 yg mgkn di tinggalkan (hutang loan rumah dsb)

4) boleh buat Upah Haji - complete Rukun Islam ke 5

5) utk Pengurusan dll

Hrm.. sebagai kisah pengajaran, arwah my cuzin yang meninggal hari tu pun ada mempunyai insurans.... tp BUKANNYA TAKAFUL!.. So, soon after she passed away, insurance immediately gave her husband almost RM200k.....

But the problem is, sebab insurans tu bukannya takaful (bersifat konvensional), duit yang dia dapat tu hanya layak untuk suaminya sahaja.... takleh bagi kat mak my cuzin + ahli family yg lain... so takleh bahagi duit yang dapat tu mengikut hukum faraid... sebab konvensional. Penama pun sorang je... my cuzin's husband... Nasib baik suami my cuzin kata dia nk bahagi-bahagikan apa yg dia dapat tu...

Kalau kawan2 dah ada insurans, cuba check, adalahkan ia bersifat konvensional? atau takaful??

Sekadar ingin menolong kawan2.... kalau sape yg takde lagi takaful insurans, bleh kontek saya trough email.nanti i'll give u my number.. nk kasik no hp kat sni susah gak...huhu.. We'll give you free quotation. Nak buat life insurance sahaja boleh.. medical sahaja pun bleh.. =).

matrixum515@gmail.com

atau

cindellynacun@gmail.com

This month of holy Ramadhan dapat 20% discount for 1st payment if sertai takaful.=).

It's not too late for us untuk sedar akan kepentingan takaful nih... Lagi2 kita perempuan ... mudah terdedah dengan pelbagai penyakit especially cancer...which is currently the no 1 killer disease for women in Malaysia.

Lastly, just my 2 cents worth:

"Cuba ubah suai perbelanjaan seharian anda, walaupun sikit...begitu besar ertinya pd mereka yg di tinggalkan...kerana terbukti, anda tetap sayangkan mereka dan beringat utk masa depan"

Memang sekarang kita bleh bermewah-mewah dengan barangan branded if tak simpankan duit tu for the future... tapi... yang paling penting tu adalah actually masa depan kita nanti..

kalau nk tau lebih lanjut gak bleh pergi ke laman Prudential BSN Takaful nih...=)

p/s: Amani pun ada Takaful Cerdik sejak dia lahir.. =). Papa dia buatkan.. hehe

♥Love,♥
Cindellyna

10 fairy's love and kisses:

MyRule said...

YUp..i setuju. Dulu2 org x pentingkan sgt pasal takaful ni. Tapi kita kan generasi yang membaca. Internet tu kat hujung jari jek. Sila la plan untuk masa depan.

Kitaorg sefamily pun amik Prubsn ni.

Princess Cindellyna said...

huhu. same la kita!!! itu pun nasib baik my husband yg buatkan! coz makin lama tunggu, makin mahal coz harga takaful meningkat ikut umur.. =)

alyyani said...

insurance sgt penting, esok kalau kita dah takde, anak2 kita tak terabai. dan kalau disaat kecemasan, insurance ni la yg kita akan cari :)

Princess Cindellyna said...

betul tu alyyani!=)

Hunny said...

hanie pun dah amek insurans takaful untuk adrianna.ibu n ayah dia company cover ehehe

yg penting education saver utk dia.plus kalau jadi apa² kat parents,at least masa depan dia terjamin :)

Princess Cindellyna said...

hunny: betul tu... sape tak sayang anak kan.. if anything happens kat kita... at least ada sumber yg bleh tlg bantu in our child's education etc.. =).

Sy & husband, PERODUA cover annually.. ada limit RM7k/head rasenya per year.. hehe

Kemn Azmaili said...

memang penting sangat insurans sekarang..mudah dan sangat membantu dikala kita sesak dan terdesak..like my husband yg dah 2kali admitted tu, nasib baik insurans covered semua..infact, insurans juga boleh dianggap sbg simpanan kita..to me, eventhough company dah cover pun, kita kena ada juga utk sendiri..like my sister in-law, limfoma cancer, insurans company dah overlimit, tp nasib baik juge la dia bleh cover dengan insurans sendiri..kita tak tau apa yg jadi kita akan dtg nnt.. btw, me, husband n hadif pun mmg amik prudential takaful.. =)

Princess Cindellyna said...

Betul tu kemn!! sama la kita.. company husband mmg dah cover tp kitaorag still ada takaful gak untuk perlindungan tambahan.. =)

myaini said...

yes..betul tu..memang bagus ada insurans untuk diri, anak and family....saya pun dah lama sertai PruBSN ni + PruLady...my baby pulak join PruMy Child...mana2 pun insurans pun ada baiknya..yang penting kita dilindungi=D

Princess Cindellyna said...

Myaini: Alhamdulillah... dah ramai actually dah sedar akan kepentingan takaful nih... =)