CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Wednesday, March 23, 2011

Kenduri akikah Amani...=)

Me & my little princess after 23 days...and her beloved papa... =)

Salam semua...!!(^_^).

Sihat ke today..?Alhamdulillah...lagi beberapa hari genap 40 hari sy berpantang.. kesihatan sy pun makin pulih & tempat yg kene jahit pun xsakit dah sekarang..=).Syukur. sangat2 berterima kasih di atas jagaan my beloved family sepanjang berpantang di Kelantan ni.

Ok lah, since both of my in laws kerja guru & cuti sekolah telah bermula last 2 weeks, me & my husband decided to do a kenduri akikah for my beloved princess.. senang since family in laws bleh datang ke Kelantan since cuti skolah! So, kami decide nk bt kenduri akikah ni on 13 March 2011 (Sunday) since xda masa lain dah cuti skolah... next cuti sekolah kene tunggu bulan 6 nanti.. masa tu me & my husband nk celebrate our 1st anniversary plak..hehe. So, ini je masa yg sesuai untuk buat kenduri akikah..=)

"Akikah bermaksud penyembelihan binatang ternakan (Al-An'am)sempena
kelahiran bayi sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T..."

Actually akikah afdal dilakukan pada hari ke-7 selepas bayi lahir. Tapi time tu sy still kat Putrajaya so masa buat akikah nih Amani berumur lebih kurang 3 minggu @ 23 hari..dan di buat di rumah saya di Kelantan..=). Alhamdulillah, seekor kambing telah ditumbangkan untuk akikah Amani ini.=)

Papa Amani gigih menumbangkan kambing untuk kenduri. hehe =p

So, my husband sampai Kelantan on Saturday morning & amek cuti on Monday (14 March). FIL plak sampai ptg Sabtu... makanan plak dimasak sendiri oleh my auntie yg keje dia mmg tukang masak..hehe. so, xde hal la psl makanan2 ni..=).

Upacara cukur jambul plak dibuat after Zuhur prayer on that day.

Rutin Amani pagi2..syok tido b4 kene cukur. hehe =p

Tok ma mandikan Amani...

Bersiap2 untuk majlis. Amani suka sgt main2 time neh

Lepas tu bagi susu terus tido sampai la selesai majlis..=)

Kurma, kismis, gula, garam & air zam-zam untuk majlis cukur Amani.=)

Selawat sambil berarak usung Amani

Lepas tok imam cukurkan Amani skit, papa dia plak cukurkan.hehe =p

Amin... moga menjadi anak yg solehah ye sayang... =)

Papa Amani yg cukurkan Amani sampai botak..=)

Tadaaa!~.dah siap kene cukur dgn papa. Amani still syok tido..hehe =p

Alhamdulillah... dah selesai majlis cukur + akikah Amani... ramai gak yg dtg on that day.. Amani pun murah rezeki...orang datang tgk Amani and Amani dapat almost RM 1k & byk sangat hadiah...hehe. =). Nanti papa bukakan akaun simpanan untuk Amani ye sayang....=). Di bawah gak sy listkan hikmah akikah:

1. Menunjukkan rasa bersyukur kerana mendapat cahaya mata
2. Mengeratkan hubungan kekeluargaan
3. Dapat mendekatkan kanak-kanak yang baru lahir dengan perkara-perkara kebajikan
4. Menggalakkan orang Islam beramal
5. Berkongsi perasaan gembira

Terima kasih kepada semua yg sudi datang....time kasih jugak kepada my mom yg w/pun still kerja, bersusah payah jaga sy & Amani (cucu sulung ni!) hehe...=p. Kat kampung nih ramai orang tlg jaga Amani termasuk abah, my eldest sister & my youngest sister yg kebetulan bercuti nk masuk U nanti. senang le, bleh tlg gilir2 dukung Amani.. hehe.sy pun dpt rest gak w/pun xckup tido kene berjaga mlm susukan Amani..=)

p/s: Kalau buat cukur jambul kat Perak siap ada buai lagi...hehe. Yeay, Jumaat nih papa Amani balik Kelantan!xsabar nk jumpa!=)

♥Love,♥
Cindellyna

8 fairy's love and kisses:

nuruljannah sukhri said...

baiknya amani x meragam sepanjang majlis.tidur je pulak tu..kurma, kismis tu untuk apa?suap kat mulut baby ke?

Girls Like Me said...

hi, it such a lovely events =)
tahniah ye :)
saya suka cara u buat majlis, ikut adat n pg penting cukup sumanya yg dituntut agama, coz skarang ni ramai yg salah concept dlm menyambut bayi,
insya allah will follow procedure akikah amani yg cute ni :)

Princess Cindellyna said...

jannah: ha'a...amani jenis tido siang. org golek kiri kanan, usung la kemana-mana... cubit pipi pun xbangun2 amani kalau time siang... huhu.

kalau malam plak, bunyi bising skit dah bangun=p.

yup, kurma & kismis tu suap kat mulut baby..=)

Princess Cindellyna said...

girls like me: time kasih... majlis nih sederhana2 je... yg penting ckup apa yg dituntut agama..

kalau nk bt lebih xsalah. meriah lagi. hehe =p

Pya said...

bagusnya awal2 lg dah buat kenduri akikah for baby amani. tpkan, kat johor ni takde pulak suap2 baby ngan kurma or kismis? nnt nak try bt la for my baby nnt insyaAllah ^_^

Princess Cindellyna said...

pya: Alhamdulillah dapat buat awal2.. huhu.

try la, orang kata suap kurma n kismis nih nk maniskan mulut baby..=)

ReYNa said...

bagusnya amani.baikk sgt x meragam pun.

Princess Cindellyna said...

yela reyna...siang2 baik je tido..malam je meragam skit sebab xnk tido..

time kita bersiap2 nk tido time tu la dia nk bangun..hehe