CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Saturday, March 19, 2011

My delivery experience...=)

My baby girl, Amani Sofea on her first day... =)

Salam semua!!!(^_^)

Alhamdulillah, my princess AMANI dah genap 4 weeks!Cepatnya masa berlalu kan...... huhu. & after a while barulah saya nk cerita pasal pengalaman bersalin ye!ampunnn... skrg nih asek ingat kat anak je... so, online blognye agak le jarang.. huuhu

Ok, mari kita mulakan.

17 FEBRUARY 2011 (Khamis)

8.30 am - Actually hari tu saya ada appointmnt dengan doctor pkar di Hosp. Putrajaya since i was referred by doktor di KK Putrajaya untuk detail checkup my baby since baby
kecik.. at that time I was 37 weeks pregnant but baby scan showed my pregnancy at 32 weeks.

Tgh tunggu nk detail scan baby kat Hospital Putrajaya... =)

So, my husband amek EL that day temankan sy g checkup.. then it's my turn to do the scan. After scan baby, suddenly the doktor said that they want to induce my baby so I have to be warded soon. They said my baby might be small due to possible case of IUGR.

" U masuk wad ptg nih k.. esok kita induce. It's better for the baby to grow outside since u r already at 37 weeks. Baby jugak dah engage & in position.."

Time nih jugak 1st time merasa pengalaman "diseluk"! Sakit gak le.. ingatkan dia suruh baring sebab apa.. tiba2 suruh tanggalkan panties sume & terus "diseluk" coz nk check jalan! ouch!
sakit gak rupanya...jalan balik rumah pun terkangkang2 pastu...huhu.

Ape lagi, my husband pun kelam kabut gak le.. yela.. ingatkan nk p jumpa doktor je... then tiba2 kene masuk ward. Sy pun byk kali tnya doktor tu betul ke nk masuk wad nih?

" Aja tunggu sni k, saya g uruskan prosedur masuk wad - kata my husband"

My husband decided untuk amek wad FPP (Full Paying Patient). Wad nih wad exclusive mcam private la...tapi hari tu xde kosong so saya masuk ward biasa dlu.


12.30 pm - Tghari after jumpa doktor, sy sempat sms my bos kata nk masuk wad n myb xdtg
kerja & also balik kemas rumah sekejap. Balik rumah sempat lagi basuh kain... tido & borak2 pasal baby dengan my husband & kemas2 bilik coz set perabot baru sampai.. huhu. Teringat lagi b4 masuk ward, sy sempat bermalas-malasan di atas katil bersama suami dan berkata:

" Saya rasa cam xpercaya je dah nk dapat anak... kene masuk wad plak tu ptg ni..."

5.30 pm - Hospital call ckp dah ada katil kosong untuk sy.. so, rushing le pergi hospital. Sampai je terus admit masuk ward & at that time it is Magrib already.. pkai tag kat tangan so xleh kuar dah dr ward. my husband plak xleh tunggu kat wad biasa ni so dia terpaksa balik by 9 pm... keseoranganlah saya di malam itu ditemani nurse2..

My first CTG on my first night kat hospital... =)

18 FEBRUARY 2011 (Jumaat)

6.00 am - Pagi2 lagi terjaga sebab xlena tido & teringat kata2 doktor nk letak ubat untuk induce after subuh.. shortly after that, dalam pukul 6.40 pagi, nurse datang bawak saya ke blik doktor untuk letak ubat induce. Ubat tu diletak kat bawah tau.... dia mcm kene "seluk" skit nk letak ubat tu. so sakit gak le skit...

" Ubat nih akan buat awak start contraction.. kalau xrasa apa2 lepas 6 jam, ubat ke 2 akan diletak... sampai ubat ke 3.. kalau jalan xterbukak jugak, kene operate."

8.30 am - my husband came. teman saya. borak2.. sy report kat dia yg ubat baru masuk. so kene tunggu rasa sakit. masa nih belum rasa apa2 lagi.. so just lepak2 dengan my husband sampai thari..

10.00 am - my husband kata saya dah dapat transfer ke wad FPP coz ada kosong dan dapat under Doktor Hamidah.. Alhamdulillah.. at least dapat doktor pakar. deposit untuk masuk wad FPP nih RM3k.

12.30 pm - dekat2 lunch hour, sy rasa sakit skit2.. ala2 light period pain gitu. nurse kata camtu la rase contraction. cuma kalau betul2 nk beranak dah, rasa dia lagi kerap & sakit. time nih my FIL baru datang from Perak.. ada mak+ayah+ adik pompuan my husband.. sume tunggu kat hospital. sy ckp sy belum sakit lagi so xpe la xtunggu kat ward pun. So, diorang balik rumah dlu & smyg Jumaat while my MIL teman sy di ward.

4.00 pm - Doktor dtg, check bukaan. Dia kata bukaan sy baru 3 cm. Tapi sy still xrasa sakit sgt... cm xrase pe2 pun... huhu. So, doktor cakap, expect after dinner dalam pukul 8 malam baru deliver. Doktor masukkan ubat suh berak gak time nih.

5.00 pm - Sakit contraction makin kerap. Nurse datang check. My husband plak muka risau2 tgk sy.. teringat gak dia tnya nurse tu kenapa letak tangan atas perut saya selama 10 minit.

" Saya tengah check isteri awak sakit contraction tahap mana dah..."

Time nih sy pun dah xlarat duk atas katil sebab sakit.. so duduk atas kerusi je. I am very thankful to my MIL sebab time nih dia bercerita macam2 sambil urut2 kaki sy dengan minyak selusuh... cerita2 dia membuatkan sy leka smpai terlupa skit rasa sakit.TERIMA KASIH MAK...

5.30 pm - Sakit smpai xterkata apa dah.. rasa nk marah my husband pun ada time nih sebab dia senyap je xtau nk bt apa tgk sy sakit... hehe =p. then, my husband tanya:

" Sakit sgt ke aja? kalau sakit sgt sy panggil nurse - kata my husband"
" Ok2..panggilkan nurse... sy dah xtahan ni..."

Nurse dtg. suh sy baring atas katil & check bukaan. Dia kata dah 7 atau 8 cm bukaan.. Sambil2 nk menyeluk tuh tiba2 saya rasa mcm tercirit.ingatkan sebab doktor masukkan ubat suh berak.. so, sy agak sy terberak la..dalam mamai2 menahan sakit tu, tiba2 nurse tu menjerit panggil nurse lain.

"Eh... baby dah head on perineum!!!!!!Rasanya ketuban dah pecah nih! Suami tolong prepare baju baby bawak sekali ke labor room k!! Ok, puan.. mengiring2.. kita bawak ke labor room skrg!"

Apa lagi, kelam kabut nurse tu panggil nurse2 lain untuk bawa sy ke labor room. Sy plak disuruh mengiring ke kiri untuk elak baby dr kuar awal. Habis katil orang sebelah sy dilanggar time nk bawak ke labor room coz wad sy di tingkat 5, labor room di tingkat 4. haha. nk turun plak kene guna lif. Masa tu teringat yg nurse yg tolak katil sy sambil berlari2 nk bawak sy ke labor room. siap dia tekan2 lagi badan sy xnak bagi baby keluar tgh jalan sebab saya meneran byk kali.hehe. yela... mcm nk terberak kan.. mane leh tahan2..=p

6.05 pm - masuk labor room. masa nih doktor xsampai lagi. sy tgk my husband dah ada kat tepi.. rasa nk terberak lagi time nih.. so sy meneran ada la 2 - 3 kali. Nurse salinkan pakaian sy & suruh kangkang smbil pegang kaki sendiri.. sy ckp le sy xsampai nk pgg kaki. luckily ada tempat letak kaki kat tepi, so nurse suh letak kaki kat situ bagi support body. at that time I heard my husband said:

" Aja selawat byk2 aja... jangan nangis k. ikut cakap doktor tu..aja boleh aja.. boleh."

Saya mmg dah nangis dh time nih.. huhu. Sambil sakit2 tu ingat gak nk selawat smbil sebut "Allah...Allah..." byk2 kali. pastu sempat pandang my husband kat tepi.. tgk muka dia.. rasa tenang skit.. then sy start untuk push few more times...

" URGHHHHH..........- sy push.. tpi nurse kata push jangan bg bunyi supaya xhilang energy."

Alhamdulillah, brapa kali je push dah kuar my baby girl..=). Lps tu doktor urut2 perut suruh push untuk kuarkan uri...

6.20 pm - Alhamdulillah, Amani selamat dilahirkan.. smpai hari nih teringat masa Amani mula2 kuar, nurse terus letak dia atas riba saya.. sy menangis2 gembira sambil pegang Amani.. Amani pun menangis gak.. hehe. after that my husband bawak dia ke tepi katil & terus azankan..

Sempat snap gmbar dlm labor room right after Amani lahir... =)

6.45 pm - Nurse dah bawak Amani untuk timbang berat & check health condition semua. tinggal sy seorang dalam labor room untuk dijahit doktor.. sambil2 jahit tu sempat lagi tanya doktor brapa berat baby. doktor kata 2.2 kg.. Alhamdulillah.. at least 2 kg ke atas..=). Scan b4 this kata dalam 1.8 - 2.0 kg je...Sy sempat tnya doktor jahit byk tak.. dia kata byk gak. agaknya sebab sy meneran awal kot.. so koyak agak byk..hehe.

8.15 pm - Siap dijahit. My husband datang teman2 borak2.. nurse dtg bawak Amani letak di tepi saya.. time nih sy dengar rintik2 hujan di luar, so sgt la sejuk. Teringat gak my husband balut Amani & letak bawah heater bg dia panas.. =). Malam tu my husband teman tido di hospital bersama Amani...=). Tapi dlm pukul 4 pg my MIL plak yg teman coz my husband ngntuk sgt dan xbiasa lagi jaga baby.. hehe =p


19 FEBRUARY 2011 (Sabtu)

9.00 am - Doktor Hamidah datang check jahitan & baby. dia kata kalau nk kuar hari nih pun boleh since saya ok & baby ok... tp kene tunggu ptg skit since nk cucuk Amani dlu..

3.00 pm - Siap2 untuk kuar hospital.

With my MIL and AMANI yang sempat posing kat camera.hehe =)

Smile AMANI smile... =)

My FIL stay smpai Ahad..my family from Kelantan plak smpi pagi Isnin.. kira gilir2 lah jaga saya & baby..=). Thanks for everything khas untuk my beloved husband, my family & FIL coz jaga & temankan saya & Amani...& bg support yg tak terhingga..=)

p/s:
As seen above, badan saya bengkak2 even after bersalin & few days after that pun still bengkak.. tp Alhamdulillah, after berurut lega skit.. time lepas bersalin nih urat kaki sy sgt bengkak sgt smpai susah nk jalan..susu badan pun xkuar.. hanya lepas berurut baru ada susu..=). Kesian Amani sbb on her first night sy xdapat bagi dia susu badan sebab susu sy xkuar lagi... skrg nih Amani dah tembam coz sy BF dia tiap2 hari. haha =p. Doakan Amani semoga cepat besar + sihat sejahtera ye!=)

♥Love,♥
Cindellyna

21 fairy's love and kisses:

deela~ said...

fuhh berpeluh gak baca pengalaman bersalin awk...

pasni sy lak rasa, wish me luck (^_^)

Princess Cindellyna said...

deela:hehe... semoga selamat semuanya k!=)

.:Mrs. Engineer:. said...

awak dok wad fpp yg sorg ke?sy pn amk fpp gk ari tu. :)

nurarinab said...

huh,tringat ms brsalin gak..syukurlah baby n mummy nye slmt..comel sgt amani :) tgk baby rs mcm nak cium2 jer..

myaini said...

alhamdulillah semuanya dah selamatkan...tapi pengalaman bersalin memang tak dapat dilupakan kan...hope semuanya berjalan lancar n baby+mommy sihat....

Girls Like Me said...

hi, i slalu blogwalking n read ur posts..oh ya..suspens sungguh pengalaman awak..hehe, anyway, congrats, u berjaya deliver baby girl yg sgt comei.. :) terasa besar sungguh pengorbanan ibu ...congrats n congrts again :)

Princess Cindellyna said...

mrs engineer:yup, sy amek wad fpp gak...x g booked pun. kira masuk gitu je..nasib baik ada kosong..hihihi. total cost deliver amani pun xbyk sbb normal..less than rm 2k.

Princess Cindellyna said...

nurarinab: yekan..bila tgk baby mmmg nk cium2 je sllu. hehe

girls like me: thanks sudi singgah!nti sy singgah balik ye!=)

rAfIza_fAdzLi said...

Alhamdulillah..sempat sy bc experience awk b4 deliver nt. Tahniah er..Jaga diri & baby baik2..

Princess Cindellyna said...

thanks rafiza...good luck nanti k!=)

Cik Puan Fara said...

alamak, mcm gerun pulak seluk2 punya part tu..

btw, congrats... comeynye baby :)

Princess Cindellyna said...

cik puan fara: to be honest, part seluk2 tu xde sakit sgt.. hehe. =p

fawwaznuha said...

salam..
legakan dah lepas..
debar juga ni baca2 pengalaman ibu2 yg dh bersalin..kalau berat baby kurg mmg kena bersalin awl eh?

Mrs.Qarlista said...

thanx sebab share pengalaman bersalin..nad dah masuk 36 weeks ni. risau gak baby kuar awal..wuwuwu..alhamdulillah amani dah selamat dilahirkan..enjoy motherhood! hehe. take care and selamat berpantang..

Princess Cindellyna said...

fawwaznuha: xsemestinya baby kecik kene bersalin awl. in my case, doktor suspect IUGR (intrauterine growth restriction) where baby akan ada masalah nk besar kat dalam...so, doktor kata induce la sebab nk suh besar kat luar..=)

Princess Cindellyna said...

nad: good luck k!!!=)

nuruljannah sukhri said...

elyina, thanks sudi share pengalaman..seronok baca..rasa mcm makin tak sabar pulak..keciknya ur amani.2.2kg.senang nak push..
alhamdulillah both of u selamat

enjoy ur pantang moments k dear

aThidEaN said...

mengalir air mata sy baca pengalaman awak bersalin..
sy skrg nak masuk 38minggu, menunggu hari je...
tak dpt bayangkan perasaan masa melahirkan nnt..
mohon semuanya ok nnt, Amin...
semoga Amani awk cpt2 membesar jadi anak solehah :)

Leonora Halim said...

alhamdulillah.... nanti Amani besau chubby comey tuh... :) yg penting, u and baby selamat k...

Princess Cindellyna said...

athidean: thanks for the doa..amin..good luck to u too k!=)

Princess Cindellyna said...

leo: Alhamdullillah...semoga slamt 2 u 2!xlama dah tu.. hehe =p