CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Wednesday, February 9, 2011

35+ weeks update: Kegatalan yang amat ...huhu

Sumber dari mr google..lebih kurang mcm nih la situasi saya skrg.huhu

Salam semua!(^_^)

Apa khabar ye... lama btul xupdate blog nih... sy bz pindah rumah actually masa cuti CNY last week..=). Officially dah pindah + tinggal di rumah baru... Alhamdulillah..lagi besar+selesa dr rumah lama. Baru plak tu.. hehehe. Nanti saya upload gambar rumah baru okeh!! cuma kereta je belum dapat lagi.. plate number dah ada.. tunggu masa kete ada stock je.. mintak2 le sempat sebelum our baby lahir..=)

Ok lah, esok (Khamis) saya akan genap 36 weeks!sgt teruja okeh!since dah bleh deliver anytime dah skrg!last weekend pun perut + bahagian di bawah tuuu dah mula sakit2... malam2 susah betul nk tido.. mengiring kiri sakit, mengiring kanan pun sakit... part "V" tuh plak sakit sebab kepala baby dah kat bawah...

Kisah perut pula?

Saya dah mempunyai stretchmark yg agak banyak!!!Tiba2 jadi banyak plak tu! actually sblum nih masuk 30 weeks dah realize ada skit2.. tp skit jela.. makin ketara since last week!sampai ke pusat dah... adehh.. yang xtahannya gatal yang teramat!kalau setakat ada je ok la.. nk bt camne.. huhu. btw, sy pun xtau camne strechmark nih bleh muncul lak... sedangkan tiap2 hari sapu minyak bio-oil dengan minyak zaitun.. sabar jakk..

Google2 carik cara nk hilangkan gatal strechmark nih:

1. Sapu losyen bukan sahaja membantu mempercepatkan tanda hitam diperut hilang, ia juga membantu melembabkan kulit.

2. Minum air suam atau air panas mengikut kuantiti yang disyorkan iaitu 2 liter sehari.


3. Ambil supplemen untuk kulit seperti vitamin A, C dan E.


Kesimpulannya, gatal macam mana pun xleh garu tauuu!!!Nanti susah nk hilang parutnya.. dah le mmg susah nk hilang... hrm..

Kita tgk camne lepas bersalin nanti. Berjayakah saya untuk menghilangkan strechmark yang ada?We'll see... heeeeeeeeeee!~=p


p/s: My friend, kemn is already at the hospital. Doctor said that she can deliver anytime now walaupun dia baru 36 weeks!EDD dia lewat sehari dari saya!huhu............ myb it's my turn plak pasni.. kene bersiap-sedia nih. Hope that dia selamat bersalin & saya juga!=). Pray 4 us ye!amin.....

♥Love,♥
Cindellyna

16 fairy's love and kisses:

.:Mrs. Engineer:. said...

sme lh cm sy...dh ade stretch mark...gtl gle kn...sy mmg x tahan...garu je...he3...

slmt masuk mggu ke 36...jumaat ni sy genap 38weeks...uhu

Princess Cindellyna said...

huhu.. tuh la.. tgh carik ubat gatal nk sapu kat perut nih!=p.

dah genap 38 weeks tu xlama nk bersalin dah tuz!!good luck ye!Moga Allah permudahkan segalanya!=)

Leonora Halim said...

saya ada strecth marks juga!!! muncul overnite sahaja di minggu ke-28! :) tapi tak gatal... saya letak butter-scotch cream... all the best juga utk bersalin nanti!!! :)

nuruljannah sukhri said...

kamu garu ke x?saya setakat ni baru 21 minggu belum ada lagi.mungkin awl lagi.tp risau jgk.time rajin ada la sapu bio oil, tp selalunya lupa je nk sapu...

selamat menanti ye.semoga semuanya selamat

Ainul said...

dear, letak bio oil.so far saya dl takde la stretch mark teruk.ms dh 9bln br wujud..huhuhu.skrg ni pakai premium beautiful.Alhamdulillah dah hilang.hehehehe

Princess Cindellyna said...

dah sapu bio-oil...kadang2 minyak zaitun & lotion.. tp gatal gak.. huhuhu.. ada orang suggest guna calamine lotion kalau xnak gatal. lately masuk 35 weeks nih je sllu gatal2.. hehe =p

eisya layyinan said...

salam ziarah
just to share u some fact that vitamin A supplements(even drugs for achne~retinoic acid) are bad for pregnant lady or any women who plan to get pregnant..it is teratogenic to the baby..so do avoid it k.

cuna said...

sama jgk. ssh btl nk tdo skrg ni. pusing mana pn sume cm xkena. stretch mark pn dh makin menjadi2. kalo tak silap lps 6bln dh ade...huhuhu....skali ade yg pnjg kat tgh2 perut plak tu. try jgk xnk garu. tp kdg2 xthn garu jgk. baru la lega. dh sapu segala bio oil, rosken serum, cream, myk zaitun pn same gak. tp sapu je la kan...

Hunny said...

rasa syok je klu dapat garu area gatal tu kan?sy sendiri smpi termimpi garu2 tp ble tersedar mmg tangan tgh garu pn hehe tak pe dear, lelama nnt marks tu akan fade slowly :)

anyway tu tanda menjadi ibu hehe

take care...tak lama dah tu bleh la dukung & cium si comel

myaini said...

yelah...saya pun dah ade stretch ni..menakutkan je...nasib baik tak berapa rasa gatal..sometimes jela..
bahagian V t mmg sakit teramatkan...kdg2 tgh berjalan pun rasa ngilu sgt2...

take care n gudlak k=D

nuruljannah sukhri said...

off topic ; saya tersentuh dan tersenyum baca komen hunny
"take care...tak lama dah tu bleh la dukung & cium si comel"

huhu

Princess Cindellyna said...

hehehe... skrg nih sy dah 36 weeks +, xsabar jugak nk tunggu peluk cium my baby =)..InsyaAllah xlama lagi..=)


time kasih sume 4 the wishes ye!=)

sy skrg tgh gatal perut sgt2..kene guna palmer's soothing oil untuk hilangkan gatal2 akibat strechmark nih..huhu

Ms Pancake said...

pakai bio oil.. eee.. saya pon takut nie.. kwn saya ckp pakai bio oil bagus..

Princess Cindellyna said...

ms pancake: dah try bio oil.. macam xberkesan je.. huhu. =p

♥ Fasha ♥ said...

my stretchmark muncul time bln ke 9 plak tuh. dah bersalin ni lagi la susah nak hilangkan tau sbb time pantang nak pakai bengkung sume tu, nak pakai krim barut lagi, so bio oil pun mmg takde kesan. pasrah je la ni... T_T nanti dah abih pakai bengkung baru start sapu minyak utk stretchmark kot..

Princess Cindellyna said...

fasha: huhu... so true... i punye strechmark muncul pada tahap melampau bila masuk 9 months nih..

skrg nih malam2 pun selalu terjga sebab gatal perut. skrg nih sapu jela perut dengan sabar.. hehe =p