CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Friday, April 6, 2012

Bukan rezekiku..... (backdated entry after sebulan tak berblog)

bawak g makan kat kedai kwn husband,Sempoi Coffee, Bangi

Assalamualaikum sume..!

Alhamdulillah... i am recovering at home now.. since i had miscarriage on 16 March, Friday, (some yg ada my FB sure dah tau) i've been given MC for the whole week.. itulah sebab sy tak banyak online lately.. silently recovering at home. alone. without my beloved husband yg kene pergi outstation lagi ke Sabah seminggu masa minggu yg keguguran tu.. huhu.

Sedih?

At first sy mmg sedih.. since dapat tau keguguran when i went for 3D scan on Saturday, 10 March after engagement kawan my husband.. we went there kat klinik my cuzin sebab ingat nk confirmkan EDD sbb i tak confirm bila my last period... masa tu rasanya saya dalam 9 weeks preggy.. but bila scan je my cuzin scan dia kate i suspected miscarry.. then dia tulis la referral letter to hospital Putrajaya. Nk detail scan kot bawah & nk confirmkan yg i had miscarriage..

So, when Monday comes, sy pun pergi lah hospital putrajaya.. ke EPAU (Early Pregnancy Test Unit). Betul2 dekat dengan kaunter dekat Dewan Bersalin tu.. then, bila scan ikut atas, doktor kata mmg tak nampak sangt. then scan ikut bawah. dia masukkan scanner yg panjang. macam buat pap smear pun ada... then doktor confirmkan yg my baby dah collapse.

" Puan, rasanya baby puan dah collapse nih.. mmg confirm tak jadi ni.."

Doktor kata kalau betul2 jadi dia akan terbentuk dengan cantik. bulat je bentuk dia.. yg saya macam leper skit. then ada ketulan2 darah yg pecah2....

Mungkin bukan rezeki lagi kali ini...

Mungkin ada hikmah disebaliknya...

Tapi sy terima dengan redha berita ini...

Kali nih sy tak menangis pun. Sebab husband kata mmg confirm gugur tp my cuzin taknak bitau direct so dia kate pergi followup checkup dengan hospital putrajaya sebab nk confirmkan..

Ok lah, then doktor bagi 2 weeks time. Doktor cakap kalau tak kuar secara natural " natural abortion" datang balik after 2 weeks. We might have to induce u & buat D&C (Dilation & curretage) untuk removekan apa2 yg tertinggal di rahim.. so, saya pun balik ke office. kerja macam biasa sampailah hari Khamis last week...

Tengahari Khamis (a week after checkup dengan doktor) dah perasan ada titik2 darah yg keluar. Ya Allah, mungkin masanya sudah sampai. tapi sy tahan tak nak pergi hospital sampai malam. After habis kerja sy terus msg husband

" Awak, saya dah keluar darah nih... tpi tak banyak lagi. sy nk tunggu dlu k"

Tapi saya degil. sy kata kat husband nk tunggu for "natural abortion". Sy nk dia kuar sendiri. taknak kene D&C. So, malam tu tahan je la sakit... sakit dia macam light contractio n. light period pain. Then, Subuh2 Jumaat tu bangun tgk darah dah banyak.. bila masuk toilet je tiba2 dia keluar sendiri.. blupp bunyinya. jatuh dalam tandas.. sy pun panggil husband kata jum pergi hospital cepat2. Amani yg masih tido pun angkut sekali pergi hospital.

I remember doktor kata nanti bawak yg dah keluar tu since dia nk check dah complete keluar semua ke tak.. so, saya balut apa yg dah kuar tu bawak g jumpa doktor..

muka penat tunggu mama kena scan

Pergi hospital doktor kata dah complete kuar sume.. so takyah warded & takyah D&C. Alhamdulillah... syukur. takyah stay kat hospital. Doktor bagi MC for the whole week (8 days) & bagi painkiller & antibiotik sekali... & jugak kene inject kat peha untuk kecutkan rahim. itu paling sakit! injection tu! panjang gile jarum dia..!! hu..... sepanjang jumaat tu saya muntah2... tak lalu makan. peha & perut sakit. malam tu cramp kaki.

Tapi Alhamdulillah, my FIL datang immediately bila husband bitau pagi Jumaat tu saya dah start bleeding. my mother & father in law from perak terus datang. sampai around 11 am & tlg jagakan amani sebab sy tak habis chekup lagi.

Then sepanjang weekend tulah my FIL tlg jaga saya.. terima kasih mak, ayah... tapi Monday tu husband kene g Sabah, outstation, tinggal sy berdua je dengan Amani. my parents plak at that time pergi umrah. then i sempat msg bitau yg sy dah keguguran..so, berpantang di rumah la dengan Amani. huhu.

Well, minggu nih baru masuk office. After 2 weeks of break. Alhamdulillah. i feel much better now. lepas berurut skit, kaki sudah tak cramp lagi. bidan tu kata sebab ada urat2 peranakan terseliuh skit.

uhh well. nampaknya rezekiku nk pergi DPA kali ni. As in my previous entry, I am going for a 6 months courses after this. perhaps bulan june nih start. Amani akan di hntar balik kampung di Kelantan. duk dengan tok ma & tok abah.

Bukan rezeki Amani untuk dapat adik kali ni.. InsyaAllah tahun depan ye sayang mama bagi adik! love u sooo much!!!

p/s: Kesian my little princess jatuh kat rumah pengasuh semalam. berderai air mataku bila amek amani smlm. lebam2 kat dahi & atas bibir. bibir plak berdarah skit.. mama Amani nih sampai malm takleh tido sebab sdih sangat.... huuu... sabar jela. 7 minggu lagi nk hntar Amani balik Kelantan. biar tok ma & tok abah jaga. takda risau sangat... nanti sy post gambar dia k.

♥Love,♥
Cindellyna

8 fairy's love and kisses:

didil said...

takziah :( insyaAllah adelah rezeki amani dapat adik nanti okayy.chill ;)

Princess Cindellyna said...

thanks didil!insyaAllah tahun depan! berusaha!=)

aThidEaN said...

takziah Farah.Alhamdullilah Farah tak perlu D&C , arwah baby sudi keluar sendiri naturally.mama dia xyah sakit sgt..
IAllah ada rezeki Farah tak lama lagi..aritu bc entry suzie, dia pon miscarriage jugk...btw farah gi kursus tu ngn kemn ke?

ladysara84 said...

Takziah ye..takpe ade hikmah tu..bole cuba lg k...:-)

PUAN THALHA : said...

takziah.. apapun awak jaga diri k..

Ayuraza said...

takziah...belom rezeki la tu...saba ok...take care..yang penting amani ader boleh buat mama senyummmmm...heee :)

cuna said...

takziah farah. patut la lama x update blog. take care ye =)

mrs.spicy said...

alahai..lama xbukak blog ni..tiba2 terasa nk buat..takziah..be strong dear,,insyAllah ade rezeki lain..kesian baby girl cute..camano bleh jatuh sampai darah tu..huk huk