CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Thursday, September 30, 2010

Pengalaman 1st time raya di rumah mertua....=)

1 Syawal 1431H bersama suami tercinta & baby 3 months ++ in my tummy....=)


Salam all!!(^_^)

Apa khabar semua...lama betul xmenjenguk blog nih kan.dah
berhabuk+bersawang+berlipas semua lah...huhu..sorry coz btul2 xde mood sangat nk meng"update" lately.yela...i didn't get morning sickness but night sickness!!hahaha.=p

Lately, mmg malam2 baru rasa xlarat+penat+pening and so on lah.pagi2 segar bugar la plak.ptg2 after asar mmg sllu terjelepek (istilah my officemate) xlarat nk buat kerja.huhu. Tapi Alhamdulillah....saya sihat sejahtera di samping baby & suami tercinta...chewahh.!~Harap lain2 mommy-2-be semua juga sihat2 okeh!=D

Oklah, 1 Syawal 1431 this year i sambut dekat my in laws house di
Bota, Perak. Well, my husband dapat cuti seminggu lebih tau! starting from 9 Sept - 19 September....so terpksalah apply cuti tarikh yang sama...nasib baik my Ketua Pengarah approve my leave!Alhamdulillah..hihi.

So, kami berangkat pulang ke Perak pada malam 8 Sept (Rabu) just before midnite. Before that drop my sister dekat dengan Petronas Taman Melawati coz dia
nk tumpang my friends yg balik Kelantan...our journey took about 3 hours from Gombak to Bota. Disebabkan jem yg teramat di PLUS highway berhampiran Sungkai/Trolak, my husband ikut je jalan kampung ke Tapah....jimat tol almost RM20 tau!!Jalan pun besar & tak jem!!.tp scary jugak la sebab dah past 12 kan..tp luckily banyak juga kereta yang lalu...sampai tapah dah almost 2 o'clock in the morning..then sampai rumah about 3 am...sampai rumah je mak & ayah tengah tunggu kat ruang tamu...xtido pun lagi sebab tunggu kitaorang..=)

Then sebab xlarat sangat, my husband ajak tido dlu b4 sahur. Rabu plak xde apa2 aktiviti just jalan2 teman my husband gunting rambut kat Ayer Tawar & jalan2
makan angin..hihi. Malam plak tolong2 mak & adik ipar potong2 sayur dan bawang untuk menu Aidilfitri esok hari!Banyak juga masak actually...ada rendang, ayam masak merah, udang masak merah, nasi beriani, lemang, dll.Meriah jugak le beraya kat Perak nih...

1 Syawal 1431
Seawal 6 pagi dah bangun coz nk bersiap2 ke masjid Bota Kiri yang jauh skit dari
rumah...nasib baik baju raya dah iron awal2 sebelum tido..so pagi just pkai je...sampai2 masjid jumpa opah, wan chu, mak ngah dll. Ramai jugak sedara-mara belah my husband nih sampai ada yg xkenal sangat coz dah jauh2 relationship tuh je..hehehe.

Semua saudara-mara semayang raya di masjid nih coz senang nk lawat kubur arw
ah tok, moyang semua disemadi di belakang masjid tuh... Lepah menziarahi kubur tok, kami pun pergi melawat2 ke rumah sdra-mara yg dekat2 dengan masjid tuh. Ada dalam 4 buah rumah gak le beraya...dekat pukul 11 t/hari baru sampai rumah balik...masa nih lah baru sempat nk beraya, mencium tangan & meminta maaf dengan my beloved husband....=).Uhh..terasa romantik betul di saat ini dikala husband tercinta mencium pipi & dahiku ini sambil membisik kata2 cinta....kihkihkih =p

"Syahdu juga bila bersalaman dengan husband di pagi raya nih...huhu...sebab sy tau sy banyak buat salah (xdgr kata+degil) dengan my husband...Ampunkan aja ye sayang =)"

Pastu ada sesi bergambar bersama-sama keluarga...TAADAAA...tgklah hasil2nya.gmbar banyak tp malas nk upload!=p

Bersama adik-adik ipar
Bersama family in laws di pagi raya =)
Kanak2 riang yang sudah dewasa.huhu

Di sebabkan raya jatuh pada hari Jumaat, xramai le yg datang berziarah pagi2....tp after Zuhur, MasyaAllah....ramai betul orang datang sampai xsempat nk melayan tetamu. Makanan yang periuk2 besar semua habis!!!terpksa masak yang baru menjelang Asar...mmg xsangka orang datang ramai sangat smapai terpksa bergilir2 makan.hihihi

Antara yang datang:

Saudara-mara jauh2 di ruang tamuSaudara-mara dekat di ruang tamu tengah =)
Cuzins di meja makan dapur..hik hik=pWan Chu & Opah membelek2 album kawin kami... =)
Last but not least....otai2 (member husband) yg wajib dtg tiap kali raya =)

Malam after Isya' baru tetamu beransur2 takde....fuuhhh....mmg penat betul raya di Perak nih...hari raya 1st mmg xsempat nk pergi melawat rumah sapa2 pun (except Opah coz umah Opah dekat =D).

2 Syawal 1431
Raya kedua baru la sempat melawat rumah saudara-mara lain....raya ke-2 jugalah balik ke rumah Tok di Beruas, & jalan2 ke hampir 10 buah rumah dalam masa 1 hari!!!Malam baru balik rumah... Antara rumah yang sempat pergi: Rumah Nubairi (Be'e), Nazri, Yus dll....

3 Syawal 1431
Sebelum Subuh dah bangun nk bertolak ke Kelantan...dalam pukul 6.30 pagi, kami berangkat pulang ke Kelantan untuk beraya...Pengalaman beraya di Kelantan cerita lain kali nanti ye!=)

Penat tu penat la juga beraya di Perak sebab aktiviti memang pack...kalau kat Kelantan, kitaorg jalan2 rumah2 yang dekat2 je hari raya 1st dan 2nd coz jalan kat Kelantan jemmm xingat!!mau jalan2 ke rumah saudara-mara pun malas...hari raya ke -4 baru start jalan2 ke rumah saudara-mara.

Ok lah, itu saje nk dishare..dah panjang sgt nih!till next time okeh!!tadaa!!~

p/s: Tahun depan beraya di Kelantan...yeay!!InsyaAllah bersama-sama our baby!=).Doakan kami ye!=)

♥Love,♥
Cindellyna

10 fairy's love and kisses:

E*eiN said...

i pon xde morning sickness tp ade evening sickness.. same cam u gak.. hehe
jage diri baik2

CINDELLYNA said...

Hehehe...ada juga yg macam i ye,.=p.
Ingatkan semua orang morning sickness.

Take care of yrself juga!!i add u dalam my list okeh!=)

AyureQ said...

you! beraya kat bota ke?! I poonnn! huhuhu.. bota kat area mana?

CINDELLYNA said...

AYurEQ:Yeke????i kat Bota yang betul2 depan kompleks pertanian tuh...u kat ne?

i add u dalam my list okeh?rasenye xde lagi nama u dalam my list...=)

Mia-Ina said...

best baca pengalaman cindellyna nie..

AyureQ said...

la dekat je la kte.. i kat desa seri bayu.. kira kg tersusun blkg taman dahlia..tau x? hehehe..oh sure! i pon dh lama add u to my list :)

p/s: nice knowing u. tahun depan boleh beraya sama.. ahaks ;p

CINDELLYNA said...

salam mia_ina...:thanks 4 dropping by!=).I just visited yr blog too!!!nanti i add dalam my list okeh!!

CINDELLYNA said...

ayureQ: i belum khatam lagi kawasan bota tu...hik hik...nti balik kampung my husband lagi i tgk2 kat mana =p

p/s:nice knowing u too!=)

nurarinab said...

wahh da ade bby jgk..tahiah!!jg kandungan elok2..sgt fargile ms awl2 pregnancy ni..

CINDELLYNA said...

hihihi....insyaAllah...pray for us okey!=)