CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

♥ TO MY BELOVED VISITORS..PLEASE CLICK YE! THANKS A MILLION BUNCH =) ♥

♥ My Beloved Followers ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

♥ Our Anniversary!! =) ♥

Friday, December 24, 2010

7 months pregnant : Adat melenggang perut?


Salam semua....!(^_^)

Apa khabar di pagi Jumaat yang indah ini?Harap semua sihat ye....hehehe....saya rilek2 kat office nih sambil membuat kerja2 tertangguh & sempat lagi tulis blog nih coz bos takde cuti seminggu! Yahooooooooooooo!~~=p

Selalunya mmg busy la...and that's why I don't write in my blog that often..=)
Ramai giler bos-bos cuti starting from this week.....parking lot pun banyak kosong je...maklumlah dah dekat New Year & Cristmast!

Oklah, nih saja nk share dengan semua pasal adat melenggang perut...actually sy pun baru dapat tau dari my mom masa balik Kelantan raya Haji hari tu....

"Eh aja nk masuk 7 bulan dah kan......masa ma mengandung dulu ma buat lenggang perut...."


Eh, apa plak lenggang perut nih?saya xpenah tau menahu pun...setelah di "google" baru lah tau apa itu adat lenggang perut:

"Adat melenggang perut kebanyakannya lebih difahami masyarakat Melayu di selatan semenanjung manakala di sebelah utara semenanjung lebih dikenali dengan panggilan kirim perut. Adat ini ialah suatu adat yang dijalankan ke atas seorang isteri yang telah genap tujuh bulan hamil dan ia bertujuan untuk meletakkan kedudukan bayi di dalam perut di tempat yang sepatutnya, iaitu bahagian kepala di pintu rahim.

Ini penting bagi memudahkan si ibu bersalin dan bayi tidak kelemasan di dalam perut. Maka pada masa itu, bidan akan dipanggil untuk memeriksa dan menentukan isteri yang hamil itu betul-betul telah genap tujuh bulan hamil atau belum cukup bulan lagi. Jika didapati sudah genap tujuh bulan isteri itu hamil, maka mulailah bidan itu diupah untuk melangsungkan adat melenggang perut ini."


Tapi my sister which is a doctor specialized in O&G immediately opposed my mom's idea...dia tak setuju bab-bab guna bidan nih coz masa dia duty di Hospital di Sabah dlu one of her patient almost died becoz guna bidan2 nih...dia kata sekarang teknologi dah canggih.Doktor dah dapat tau baby kedudukan dia ok ke tak.xperlu bidan2 dah:

"Sekarang xguna bidan dah...xyah urut2 perut semua..kita buat doa selamat je...."


Alhamdulillah, that part untuk buat kenduri doa selamat mmg my mom & I totally agreed!=). So, after discuss dengan family in laws, mereka decide nk buat kat rumah family my husband di Bota, Perak coz nak balik Kelantan jauh sangat...huhuhu.

So, my parents are coming over next Wednesday!Yippeeeeeeeeeee!saya pun dah mintak cuti Khamis & Jumaat....Jumaat tu gerak balik Perak & kenduri doa selamat pada hari Sabtu, 1 Januari 2011 nanti....=)

Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti yang dirancang. Family in laws pun setuju xyah bidan2 nih....just buat doa selamat dah cukup untuk mendoakan kesejahteraan baby dan kami sekeluarga...InsyaAllah, semoga segala doa serta niat yang baik itu dirahmati dan diperkenankan Allah.... amin...


p/s: Bila google2 kat internet, ramai yg kata amalan melenggang perut ini tidak digalakkan kerana ianya amalan yang tidak diiktiraf dalam Islam...apa pun, buat kenduri doa selamat is the best thing since ianya lebih sesuai dengan umat Islam masa kini....=)

♥Love,♥
Cindellyna

Wednesday, December 22, 2010

♥ Video scan: Our baby is smiling at us!=) ♥

Salam all....!(^_^)

Seperti yang dijanjikan dalam my previous entry!Video masa buat scan baby hari tu...=)


video

Tgk saat2 yang last sekali....Alhamdulillah. Sangat gembira tgk our baby sihat.... =)

p/s: Ya Allah..sungguh indah ciptaanMu...lindungilah baby kami sehingga dia selamat dilahirkan..Amin..please doakan kami ye!

♥Love,♥
Cindellyna

Tuesday, December 21, 2010

3D/4D baby scan @ 28 weeks....=)

Depan Vision College after scan...my husband captured this pic!=)

Salam all....!(^_^)

Apa khabar sume...?lambat skit update blog nih after g scan baby hari Khamis, 16 Disember tuh sebab xsempat...hihi.Yela..Jumaat hari tuh kerja melambak2 kat meja. Malam plak g pasar malam dengan my sister & Sabtu pagi-pagi la
gi dah balik Perak coz ada wedding kawan my husband...

Bila sampai rumah mentua hari Sabtu plak internet xde coz telefon rumah rosak..(sllunya pkai wireless streamyx!)huhuhu....Hari nih lah baru sempat mengupdate=)

Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar masa kami pergi scan baby hari tu.Actually appointment scan baby pukul 2.15 petang tp me & my husband amek leave coz nk g service kete dlu pagi tu..

Aktiviti kami pada 16 Disember 2010 (Khamis)=):

9.30: Hantar kete kat Naza Kia Servis Puchong.

10.00: Gerak ke kawasan sekitar mencari breakfast!

11.00: Sampai ke Sunway Pyramid!Nk tunggu ptg punya pasal
...hihihi.Sempat lagi tgk movie Narnia: The Voyage of the Dawn Treader" =p

1.30: Habis movie terus gerak ke Vision College, Kelana Jaya untuk scan baby!=)

2.15: Sampai ke Vision College & buat scan baby!

&

Alhamdulillah!!!!!!!!!!Dah tau gender baby!My husband sangat excited sebab specialist tu kate muka baby lebih kurang muka die...hehehe =p.Saya pun bersyukur sangat2 coz baby sihat & sempurna...Alhamdulillah...=)

Suka sangat tgk baby dalam perut saya....macam xpercay
a pun ada...coz it's a miracle to see our baby gerak2 dalam perut saya...=).Thank you ALLAH.....

Our cute little angel!.....tgh tido masa scan nih..berat almost 1 kg =)

See................nampak tak our little baby!=).Alhamdulillah!rasa seronok sgt tgk dia...hihihi. Tapi tangan dia asek letak kat muka je....penat orang yang buat scan tu urut2 perut saya nk bagi baby alih tangan coz nk amek gmbar seluruh muka....tp my baby sangat pemalu!Ini jela satu-satunya gambar yang nampak almost seluruh muka....hehehe.

"COMELNYA ANAK PAPA....-kata my husband yang tengah excited tgk baby.hehe =)"


Actually kenapa scan kat Vision College nih sebab hari tu saje je survey2 kat mana tempat ok dan best nk buat scan 3D/4D ni...then ramai orang review pasal scan kat Vision College nih....lagipun harga pun murah berbanding private yang lain!sangat worth it datang scan kat sni!

Tapi satu, kene booking awal sebab ramai orang datang...masa sy scan tu ada 2 orang je termasuk saya..=). So, sangat best coz dilayan special la!hehehehe =p


RM 90 ringgit including cd & almost 1 hour baby scan session! =)

CD nih include gambar2 yang sangat banyak & video2 yang di capture masa scan baby!Banyak gak le gmbar2 yang diambil....mmg puas hati =D.

Ha.....lagi satu dapat la gift/souvenir dari pihak Vision College nih....dapat satu beg baby & sampel susu EnfaMama A+!

Souvenir from vision college... =)

Ada video sekali tau!dah upload kat facebook tapi nk upload kat blog nih xbleh sebab xbawak cd scan...hehe..nanti saya update ye!

"Saya sangat suke tgk video our baby coz bleh nampak baby senyum kat papa & mama dia..=)"


Sy & husband sangat2 bersyukur.....tak lama lagi baby kami akan lahir..doakan agar semuanya selamat ye!Setakat nih kami dah start beli skit2 barang2 baby...excited betul beli barang2 sebab dah tau jantina!hehehe =p. Last Sunday gak sempat menyinggah kat Subang Parade beli baju2 baby yang comel2....bleh sambung shopping barang2 baby lagi..=p

p/s: Sape2 nk buat 3D/4D scan nih sila booked awal2 tau...coz doktor kate masa paling sesuai is 26 weeks - 30 weeks...after that baby dah besar so susah skit nk nampak...=). Pray for our little one supaya terus membesar dengan selamat dan sihat ye!AMIN......

♥Love,♥
Cindellyna

Wednesday, December 15, 2010

Teruja + excited!!!=D

baby boy or baby girl ye....?sila teka...=)


Salam all....!(^_^)

I'll be taking a leave tomorrow coz nk buat 3D detail baby scan!!Yeay!~Harap semuanya sempurna & baby kami sihat sejahtera.....Amin..pray for us ye!=)

p/s: Esok genap2 28 weeks!Harapnya dapat nampak gender baby....eiiiiii....saya & husband dah xsabar ni!!!!!Kalau dapat tau bleh g terus shopping barang2 baby!hehehe=p

♥Love,♥
Cindellyna

Saturday, December 11, 2010

♥ Our 6 months together...=) ♥

tying the knot on 11 June 2010..=)


Salam semua....!(^_^)

Alhamdulillah....hari ini genap 6 bulan saya menjadi isteri yang sah kepada my beloved husband Muhammad Azizirrahim Mohd Yusoff..=)

Sesungguhnya hanya Allah sahaja yang tahu betapa saya mencintai dan menyayangi suami saya. Semoga ikatan yang kita bina kekal sehingga akhir hayat...Amin..

Temanku...kekasihku....suamiku....syurgaku.. ..=)


p/s: Sekejap je 6 bulan berlalu...banyak lagi hendak dipelajari mengenai diri masing2...tapi yang pasti..cinta kami makin utuh hari demi hari....Alhamdulillah..=). Dan xlama lagi kami akan mendapat cahaya mata yg pertama sebgai penyeri rumahtangga kami... InsyaAllah..semoga Allah permudahkan urusan kami...=)

♥Love,♥
Cindellyna

Thursday, December 9, 2010

Weight gained during pregnancy =)

Gambar from mr google =)

Salam all....!(^_^)

ALHAMDULILLAH........semalam 8 December 2010, sy pergi buat pregnancy check-up @ 26 weeks kat klinik kesihatan Putrajaya!!Baby saya sihat!(suke sangat bila dengar degup jantung my baby...=D)

&

saya pun berat badan naik secara normal!!=). Before this kene warning banyak kali dah dengan nurse sebab berat badan naik secara extreme...hehehe. So, semalam kira last warning yg doktor kasik....kalau tak kene minum air gula! Surprisingly, berat saya normal so saya tak yah minum air gula!Yeay~~~~!=p


Starting weight: 64.9 kg (8 weeks)

66.3 kg (15 weeks)

68.3 kg (20 weeks) - 1st warning

69.5 kg (22 weeks) - 2nd warning

*
*
*

73 kg (24 weeks) - 3rd warning sbb gained 3.5 kgs from previous =p

*
*
*

73.7 kg (26 weeks)

Alhamdulillah....dah normal balik.=)

Untuk pengetahuan semua, before this saya makan sangatlah mengikut nafsu dan bukannya mengikut keperluan body.=p. Yela....i'm a hungry pregnant lady...Lagi2 yg masa berat naik 3.5 kgs tu...actually tu sebab makan banyak sngt bila balik kampung untuk raya AidilAdha di Kelantan!hahahaha

Luckily my husband sangatlah mengambil berat pasal pemakanan sy time pregnant nih....kalau makan makanan yang xsihat macam fast food tu.. (i'm a big fan of McDonalds!=D) confirmlah my husband akan bising2...tapi kalau makan sekali-sekala je takpe....hehehe...& of course tiap2 hari dia akan ingatkan saya supaya minum susu supaya baby membesar dengan kuat dan sihat!!=)

"Thank you very much my dearest husband for taking care of me and our baby...=)"

So, to all the lovely pregnant ladies out there, watch out for your sugar intake ye... orang yg pregnant mcam kita nih berisiko nk dapat penyakit kencing manis which will effect our baby...so, jum kita mengamalkan pemakanan yg sihat!=)


p/s: Sekarang ni kesedaran untuk ambil makanan yg sihat makin bertambah!saya suke makan sayur & buah-buahan skrng...Alhamdulillah....no more craving yg pelik2 cuma sy masih suka makanan yg manis2!hehehe =p.

♥Love,♥
Cindellyna

Saturday, December 4, 2010

♥ Our baby at 24 weeks....=) ♥

Baby scan at 24 weeks!Alhamdulillah....!!!=)


بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Allah....
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan sihatkan dia,
Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit..

Ya Allah...
Jadikan dia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu..

Ya Allah...
keluarkanlah dia dari kandunganku pada waktu aku melahirkan dengan
mudah dan selamat,

Ya Allah...
Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal..

Ya Allah...
Berilah dia umur panjang, badan yang sihat dan budi pekerti yang baik,
dan berilah lisan yang fasih serta berilah suara yang merdu untuk
membaca hadis dan Al qur'an dengan mendapat berkatnya nabi Muhammad SAW..

Segala puji bagi Allah yang menguasai sekalian alam...
Amin...



p/s: Lately sy byk kali mimpi pasal baby....dan saya & husband makin xsbar menunggu kehadiran cahaya mata kami yg pertama....=). Tak sabar gak nk g detail scan (4D) pada 16 December nih!!!=) Moga Allah permudahkan segalanya!Pray for us ye.....Amin!

♥Love,♥
Cindellyna